Blog

  • Home
  • Blog
  • ŚNIADANIE! Krok 5. UWAGA NA PŁATKI ŚNIADANIOWE 

ŚNIADANIE! Krok 5. UWAGA NA PŁATKI ŚNIADANIOWE 

Category: Śniadanie

Uważaj na kolorowe, smakowe płatki śniadaniowe, które zawierają mnóstwo cukru i są produktem wysoko przetworzonym, a więc – niezdrowym. Koniecznie czytaj skład na opakowaniu! Jako substytut zjedz płatki owsiane, kaszę manną lub kaszę kukurydzianą.

Podobnie w przypadku granoli – ta oferowana w sklepach często jest dosładzana ogromną ilością cukru.
Znacznie zdrowsza i bardziej dietetyczna będzie granola, którą przygotujesz w domu.
A oto Mlekosiowa propozycja na DOMOWĄ GRANOLĘ Z PIECZONĄ BRZOSKWINIĄ:

Składniki:
• 400 g brzoskwiń lub nektarynek (2 duże sztuki)
• 200 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (1/2 dużego opakowania)
• 80 g płatków owsianych, górskich (8 łyżek)
• 30 g masła (3 łyżeczki)
• 30 g płynnego miodu (3 łyżeczki)
• cynamon mielony (ok. 1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:
W małym garnuszku powoli roztop 3/4 porcji masła. Wyłącz gaz, dodaj 3/4 porcji miodu i dokładnie wymieszaj. Wsyp płatki, dodaj cynamon i wszystko razem mieszaj do czasu, aż masło i miód
równomiernie pokryją wszystkie płatki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i cienką warstwą rozłóż na niej przygotowane płatki.
Brzoskwinie przekrój na pół, wyjmij pestki. Pozostałą niewielką ilość masła podziel na 4 części (4 x 2 g) i włóż w zagłębienia
po pestkach brzoskwiń. Połówki brzoskwiń posyp cynamonem i polej resztą miodu. Tak przygotowane brzoskwinie połóż na blaszce do pieczenia (obok płatków, nie na nich).
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st.C i całość piecz przez około 30 minut. Co około 10 minut przemieszaj płatki łyżką.