Blog

  • Home
  • Blog
  • Drugie śniadanie dla ucznia cz.7. DOMOWY KREM ORZECHOWY

Drugie śniadanie dla ucznia cz.7. DOMOWY KREM ORZECHOWY

Category: Śniadanie

Domowy krem z orzechów laskowych i czekolady, do smarowania chałki, tostów lub naleśników, a nawet do wyjadania prosto ze słoiczka ?Oczywiście pyszny, słodki jak lubicie, ale bez oleju palmowego i cukru i bajecznie prosty w wykonaniu.

Składniki:

– 250 g orzechów laskowych

– 1/4 szklanki kakao

– 2 łyżki ksylitolu lub szczypta stevii

– 1/4 łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– pół szklanki mleka

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy orzechy laskowe przez 6-8 minut.

2. Po upieczeniu usuwamy z nich łuski (by pozbyć się goryczy), pocierając papierowym ręcznikiem. Mielimy obrane orzechy w młynku.

2. Do zmielonej masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tak długo, aż będzie gładka.

SMACZNEGO