1 stycznia 2018
Drugie śniadanie dla ucznia cz.7. DOMOWY KREM ORZECHOWY
Category: Śniadanie
Domowy krem z orzechów laskowych i czekolady, do smarowania chałki, tostów lub naleśników, a nawet do wyjadania prosto ze słoiczka ?Oczywiście pyszny, słodki jak lubicie, ale bez oleju palmowego i cukru i bajecznie prosty w wykonaniu.
Składniki:
– 250 g orzechów laskowych
– 1/4 szklanki kakao
– 2 łyżki ksylitolu lub szczypta stevii
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– pół szklanki mleka
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy orzechy laskowe przez 6-8 minut.
2. Po upieczeniu usuwamy z nich łuski (by pozbyć się goryczy), pocierając papierowym ręcznikiem. Mielimy obrane orzechy w młynku.
2. Do zmielonej masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tak długo, aż będzie gładka.
SMACZNEGO