Blog

  • Home
  • Blog
  • Sałatka z tuńczyka i twarogu

Sałatka z tuńczyka i twarogu

Category: Bez kategorii

Tuńczyk to ryba morska, której jedna z odmian – tuńczyk błękitnopłetwy może ważyć nawet 800 kg!
Tuńczyk jest dobrym źródłem białka oraz NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), których nie możemy sami wytwarzać, więc muszą być dostarczanie z pożywieniem. Są one koniczne do prawidłowej pracy układu sercowo- naczyniowego.

Składniki:
– 1 puszka tuńczyka w wodzie
– 3 plastry sera twarogowego półtłustego
– 1 średni pomidor
– ½ średniej papryki czerwonej
– 2 ogórki kiszone
– ½ małej czerwonej cebuli
– olej lniany
– pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Tuńczyka odsączyć. Pomidora, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Warzywa przełożyć do tuńczyka i wymieszać. Dodać olej, przyprawy i pokruszony twaróg. Wszystko delikatnie wymieszać.