Blog

Rollsy z serkiem i łososiem

Category: Bez kategorii

Papier ryżowy to cienkie, przezroczyste płatki ciasta z mąki ryżowej i wody. Najczęściej wykorzystywane są do popularnych azjatyckich naleśników, zwanych inaczej sajgonkami.

Składniki na 8 sztuk:
– 8 arkuszy papieru ryżowego
– 4 łyżki serka śmietankowego
– 100g łososia wędzonego
– ½ awokado
– ½ papryki czerwonej
– 1 ogórek zielony
– 4 łyżki kiełków rzodkiewki
– garść szpinaku świeżego

Przygotowanie:
Ogórka i paprykę pokroić w słupki. Awokado obrać ze skórki i pokroić w paski.
Zagotować wodę. Wylać na głęboki talerz. Każdy arkusz osobny zamoczyć w wodzie, szybko wyciągnąć i ułożyć na czystej desce lub talerzu. Na środku każdego arkusza położyć kilka liści szpinaku, paprykę, ogórka, awokado, kawałek łososia, kiełki oraz łyżeczkę serka. Zawinąć jak naleśniki.