Blog

KILKA SŁÓW O ŚMIETANIE

Category: Bez kategorii

Śmietana i śmietanka spożywcza to produkty, które otrzymuje się z mleka.

Zawartość tłuszczu w tych naturalnych produktach waha się w zakresie od 10 do 36%.

Jak powstaje??
Najpierw z mleka otrzymywana jest śmietanka. Dopiero z niej, poprzez poddanie jej procesowi ukwaszania przy udziale bakterii kwasu mlekowego, powstaje śmietana.

Śmietankę przeznaczoną do produkcji śmietany poddaje się pasteryzacji w temperaturze 95°C. Proces ten ma na celu wydłużenie okresu przydatności do spożycia produktu, poprzez zniszczenie drobnoustrojów w nim zawartych.

Następnie dodaje się kultury bakterii mlekowych, aby rozpoczęły proces ukwaszania śmietanki. Zawartość tłuszczu w śmietanie mieści się w zakresie 18–36%.

Śmietana i śmietanka w gastronomii wykorzystywane są przede wszystkim do zup, sosów, czasem sałatek. Śmietana 30% używana jest także do produkcji słodkich mas dodawanych do ciast