Słyszałeś o serku MASCARPONE ???
Mascarpone to rodzaj sera produkowanego z czystej śmietanki, stąd jego delikatny przepyszny smak.
Pochodzi z północnych Włoch, prosto z Lombardii. Od innych serów odróżnia go to, że wytwarzany jest właśnie ze śmietanki, a nie z krowiego mleka. Przez to jest o wiele tłustszy – nawet 80-procentowy.
Mascarpone ma słodki, śmietankowy smak, dlatego świetnie nadaje się do deserów. Można go również stosować zamiast śmietany do sosów. Serek prosto z pudełka możemy dodawać do różnych kremów – tortów, rurek czy lodów. Nadaje się również do zapiekania.
wiesz do czego jeszcze używa się jeszcze tego serka??Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, na którą nakłada się warstwy kremu właśnie z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao.