CZAS NA LODY CYTRYNOWE
Nie od dziś wiadomo, że domowe produkty są dużo lepsze od tych ze sklepu. Czemu więc nie przygotować lodów we własnej kuchni? Bo domowe lody wcale nie są trudne!
CYTRYNOWE LODY JOGURTOWE
Składniki:
• 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
• 150 ml śmietanki kremówki 30%
• Pół szklanki cukru pudru
• sok z 1,5 cytryny + skórka starta z jednej cytryny
Wykonanie:
W naczyniu umieścić jogurt i cukier, zmiksować do połączenia. Ubić śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć z masą jogurtową. Dodać sok i skórkę z cytryny. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej. Schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
Przed podaniem udekorować otartą skórką z cytryny.
MNIAM !!!!