ŚNIADANIE Krok 9
ZNÓW KANAPKI??
Jeśli nie lubisz jeść tradycyjnych kanapek na śniadanie – spróbuj past do pieczywa! Do tego spora ilość warzyw, świeże pieczywo pełnoziarniste i pyszne śniadanie gotowe ?
Mlekoś poleca dzisiaj PASTĘ Z TUŃCZYKIEM ORAZ OGÓRKIEM I SOSEM JOGURTOWYM
Składniki:
• 140 g chleba pełnoziarnistego z ziarnami np. słonecznika lub dyni (4 cienkie kromki)
• 80 g tuńczyka w sosie własnym odciśniętego z zalewy (2/3 puszki)
• 80 g zielonego ogórka (1/3 długiego lub 1 gruntowy)
• 35 g gęstego jogurtu naturalnego (1,5-2 łyżki)
• 5-10 g musztardy (około łyżeczka, do smaku)
• sól, pieprz
• 2 oliwki do dekoracji
Wykonanie:
Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miseczki.
Ogórka obierz i pokrój w niedużą kostkę o boku około 0,5 cm. Dodaj do tuńczyka. Do miseczki z tuńczykiem dodaj
także jogurt naturalny i musztardę. Do miseczki z tuńczykiem dodaj także jogurt naturalny i musztardę.
Tak powstałą pastę ułóż na dwóch kromkach chleba,
a potem każdą przykryj drugą kromką.
Kanapki udekoruj oliwkami nabitymi
na wykałaczki koktajlowe.
SMACZNEGO ???