ŚNIADANIE Krok 8
JEMY OCZAMI ?
Pamiętaj, ze śniadanie to także przyjemność. Śniadanie, które jesz powinno być nie tylko wartościowe, ale także smaczne i estetyczne. Spróbuj zamiast tradycyjnych kanapek z serem zjeść nasze:
Zapiekane łódeczki z bułek faszerowane dwoma serami i kolorową papryką
Składniki:
• 2 podłużne bułki, każda o wadze ok. 110 g (np. półbagietki lub grahamki)
• 90 g żółtego sera
• 60 g sera mozzarella (1/2 kulki)
• 75 g czerwonej papryki (1/3-1/2 sztuki)
• 75 g zielonej papryki (1/3-1/2 sztuki)
• 40 g cebuli (1/2 małej sztuki)
• 5 g oleju rzepakowego do smażenia (1 łyżeczka)
• sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła, czosnek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170oC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Obie papryki umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne. Odważoną ilość pokrój w kostkę o boku około 1-1,5 cm.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i przez minutę podsmażaj na nim cebulę, by lekko się zeszkliła. Po chwili dodaj pokrojoną paprykę i całość smaż jeszcze przez ok. 4-5 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na tym etapie możesz warzywa doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, np. prowansalskimi.
Na 1-1,5 minuty przed końcem smażenia możesz (ale nie musisz) dodać także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po usmażeniu odstaw warzywa, by lekko przestygły.
W czasie, gdy papryka się smaży, przygotuj bułki.
Ostrym nożem odetnij cienką warstwę z góry każdej bułki (tak, by powstały „kapelusze”). Wydrąż większą część miąższu z każdej bułki (bułki po wydrążeniu powinny ważyć około 80g każda).
Oba sery zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wymieszaj z podsmażonymi i przestudzonymi warzywami. Powstałym farszem wypełnij bułki, mocno ugniatając
farsz wewnątrz.
Tak przygotowane bułki przełóż na blaszkę, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-12 minut, do czasu, aż oba sery całkowicie się rozpuszczą i lekko zarumienią na
górze. Na ostatnią minutę możesz lekko zwiększyć temperaturę i zastosować funkcję grilla. Podawaj od razu po przygotowaniu, koniecznie na gorąco.
SMACZNEGO ???