Blog

  • Home
  • Blog
  • Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Category: Bez kategorii

Kasza jaglana jest łatwostrawna i może być stosowana na diecie bezglutenowej. Powstaje z łuskanego ziarna prosa, czyli najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych (krzem, magnez, żelazo, witamina E i witaminy z grupy B). Ze względu na wartości odżywcze zaliczana jest do super foods. Można przygotowywać z niej zarówno dania obiadowe, jak i zdrowe desery.

Składniki:
– 2 szklanki mleka 2%
– 100 g kaszy jaglanej
– 4 daktyle
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– szczypta soli

Przygotowanie:
Kaszę opłukać na sicie wrzątkiem. Następnie wsypać kaszę do rondla z grubym dnem, wlać mleko, pokrojone daktyle, olej i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut (do miękkości kaszy). Zdjąć z ognia, dodać kakao i zmiksować na gładki budyń.