Zielone naleśniki z farszem twarogowym
O szpinaku słów kilka. To warzywo znane już od średniowiecza. Jest prawdziwą bombą witaminową. To źródło witaminy K, beta karotenu, witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega szybkiemu starzeniu się komórek, wspomaga wzrok, pamięć i koncentrację, a także zapobiega nerwowości i drażliwości.
Szpinak ma wiele kulinarnych zastosowań. Możemy przygotowywać z niego zarówno farsze, kremy, sałatki, jak i koktajle.
Składniki: (około 20 naleśników):
– 1 jajo
– 2 szklanki mleka 2%
– 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850
– 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
– 1,5 szklanki wody
– 250 g szpinaku
– 2 łyżeczki oleju rzepakowego
– szczypta soli
Składniki na farsz:
– 7 sztuk ziemniaków
– opakowanie sera twarogowego półtłustego (500g)
– 3 średniej wielkości cebule
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– pieprz i sól
Przygotowanie:
Ciasto:
Szpinak zblendować. Składniki na ciasto połączyć i dokładnie wymieszać, dodać zmiksowany szpinak. Usmażyć naleśniki.
Farsz:
Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Następnie zmielić ziemniaki z cebulą i twarogiem na gładką masę. Całość wymieszać. Dodać przyprawy. Naleśniki smarować farszem i zawijać wedle uznania.