Blog

  • Home
  • Blog
  • DRUGIE ŚNIADANIE DLA UCZNIA cz.8: drożdżówki z owocami 

DRUGIE ŚNIADANIE DLA UCZNIA cz.8: drożdżówki z owocami 

Category: Bez kategorii

Czy ciesząca się bardzo złą sławą drożdżówka może być smaczna i zdrowa? Jeśli przygotujesz ją samodzielnie – z pewnością będzie zdrowsza i bardziej apetyczna.

Jak to zrobić?

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki,
1 i 3/4 szklanki mleka,
1 kostka masła,
10 dag drożdży,
3/4 szklanki cukru,
6 jajek do ciasta,
1 jajko lyb mleko do smarowania brzegów drożdżówki,
szczypta soli

Na wierzch:
Świeże owoce (około 1 kg)

Kruszonka:
8 łyżek cukru,
pół kostki masła,
8 łyżek mąki.

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę.
Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do gotowego, wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól , pozostałe mleko (najlepiej letnie) oraz mąkę.

Całość wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Dalej wyrabiamy. gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę W środku koła robimy zagłębienie. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, nakładamy nadzienie. Nadzienie stanowią świeże owoce sezonowe – może być też niskosłodzony dżem.

Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.Oprószamy całość kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.

SmAcZnEGo !!!!!????????????????????