MLEKO W DIECIE DZIECI. OD KIEDY??
Mleko i produkty mleczne to duża grupa produktów stanowiąca ważny element odżywiania.
W porównaniu z innymi produktami spożywczymi, charakteryzują się wysoką wartością odżywczą przy stosunkowo niskiej wartości energetycznej, co wynika głównie z zawartości w nich tłuszczu.
Produkty te są źródłem wartościowego białka, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych.
Od kiedy zatem podawać dziecku mleko?
Można to robić już od 7 miesiąca życia w postaci mlecznych przetworów: jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy twarożku, w niewielkich ilościach (2-3 łyżeczki) jako dodatek do potraw.
Samo mleko natomiast można wprowadzić do diety maluchu po ukończeniu 12 miesiąca życia, zaczynając od 400 ml dziennie.
Nie należy podawać dzieciom mleka odtłuszczonego. Dobrym wyborem będzie te o zawartości tłuszczu 2-3,2%. Można je zarówno podawać do picia, jak i przygotowywać na ich bazie koktajle, budynie, kaszki czy kakao. Po podaniu pierwszych kilku łyżeczek produktu mlecznego należy odczekać kilka dni i obserwować czy nie wystąpiły objawy alergii.
Uwaga na produkty mleczne smakowe!
Obecnie na rynku mamy szereg smakowych jogurtów, kefirów i maślanek, a dzieci chętnie je piją. Niewskazane jest jednak serwować maluchom te smaki, ponieważ produkty takie są dosładzane i nie mają pozytywnego znaczenia dla zdrowia. Niepotrzebnie natomiast przyzwyczajają dzieci do słodkiego smaku.