Blog

  • Home
  • Blog
  • Rolki z grillowanego bakłażana nadziewane fetą, twarogiem, pomidorami i bazylią

Rolki z grillowanego bakłażana nadziewane fetą, twarogiem, pomidorami i bazylią

Category: Bez kategorii

Bakłażan z grilla doskonale komponuje się ze słonym smakiem fety. Kompozycji dopełniają pomidory,
bazylia i nieodłączny towarzysz bakłażanów – czosnek. Zachwycające, choć takie proste????

Składniki:
• 700 g bakłażanów (2 średnie sztuki)
• 160 g chudego twarogu (2/3 kostki)
• 80 g sera typu feta light (1/3 opakowania)
• 120 g jogurtu naturalnego (3/4 małego opakowania)
• 120 g pomidorów (2 małe sztuki)
• 15 g oleju rzepakowego (3 łyżeczki, możesz użyć mniej)
• czosnek (1-3 ząbki)
• świeża bazylia (15 listków lub więcej)
• sól, biały pieprz

Wykonanie:
Bakłażany umyj, odkrój końcówki i pokrój wzdłuż na plastry o grubości trochę mniejszej niż 1 cm. Powinno powstać po 6
plastrów z każdego bakłażana.

Każdy plaster z obu stron posyp solą i odstaw na około 10-15 minut, to pozbawi bakłażany goryczki. Po tym czasie
plastry bakłażana dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, by wypłukać sól, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Każdy plaster bakłażana posmaruj odrobiną oleju
przy pomocy silikonowego pędzelka. Olej możesz
(ale nie musisz) wymieszać z przeciśniętym przez praskę
ząbkiem czosnku.

Tak przygotowanego bakłażana
ułóż na natłuszczonej kratce grilla lub na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego
do temperatury 190-200oC i piecz przez około 20 minut. W połowie czasu pieczenia plastry bakłażana przekręć na drugą stronę. Po upieczeniu poczekaj, aż trochę ostygną.

W czasie, gdy bakłażany będą w piekarniku,
przygotuj nadzienie. W miseczce połącz twaróg, ser feta oraz jogurt naturalny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (1-2 ząbki) i całość dokładnie rozgnieć widelcem na jednolitą masę.
Dopraw do smaku posiekaną drobno bazylią oraz białym pieprzem.

Upieczone plastry bakłażana posmaruj twarogowym nadzieniem.
Pokryj nim 2/3 każdego plastra. Na twarożku ułóż przynajmniej
po 1 listku bazylii. Pomidory przekrój na pół, a następnie każdą połówkę
przekrój jeszcze na 3 części. Ułóż po 1 kawałku pomidora na
serowym nadzieniu, tuż przy krawędzi każdego plastra bakłażana.
Plastry zwiń w ruloniki, zaczynając od końca, na którym leży pomidor. Każdy rulon zepnij wykałaczką.

PORADA: Jeśli chcesz oszczędzić czas i energię elektryczną, plastry bakłażana możesz usmażyć, zamiast je piec. Na patelni o nieprzywierającej powłoce dobrze rozgrzej odrobinę oleju i połóż na nim przygotowane wcześniej plastry bakłażana. Smaż na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż staną się miękkie. Zwykle cały proces smażenia zajmuje łącznie około 10 minut. Ale uważaj! Bakłażan chłonie tłuszcz tak,
jak gąbka chłonie wodę, dlatego na patelnię nalej jak najmniejszą ilość oleju i nie dolewaj go w trakcie smażenia. Pamiętaj, że każda łyżka oleju (10 g) to aż 90 kcal. Tuż
po smażeniu plastry bakłażana ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.