DRUGIE ŚNIADANIE DLA UCZNIA cz.2
Minipizze z sosem pomidorowym i warzywami ????
Upieczone samodzielnie w domu minipizze z przepisu MLEKOSIA są jeszcze smaczniejsze niż te kupione w sklepie.
I z całą pewnością są zdrowsze.
Czy jest ktoś kto nie lubi pizzy??
Wszystkie dzieci lubią pizzę, więc nie powinno być problemu ze zjedzeniem w szkole takiego drugiego śniadania.
Składniki:
• 100 ml mleka
• 12 g świeżych drożdży
• 65 ml oliwy z oliwek
• 100 g mąki pełnoziarnistej
• 1/3 łyżeczki cukru, szczypta soli
• 150 ml pulpy pomidorowej
• łyżka startego żółtego sera
• 2 frankfurterki (możesz użyć innych wędlin)
• 150 g pomidorków koktajlowych
• 1/2 żółtej papryki
• 1/2 żółtej papryki
• ewentualnie inne ulubione warzywa: cebula, cukinia
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Zioła prowansalskie wymieszaj z pulpą pomidorową. Drożdże pokrusz do miski, dodaj cukier i rozetrzyj. Dolej ciepłe mleko. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodaj do rozczynu mąkę i sól. Wyrób ciasto. Dodaj oliwę i wyrób ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 6-7 mm. Szklanką wytnij z ciasta kółka. Posmaruj je wcześniej przygotowanym sosem. Na sosie rozsyp żółty ser, pokrojone w plasterki kiełbaski, pomidorki przekrojone na pół i kawałki papryki. Minipizze ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 8-10 minut. Kiedy się zarumienią – wyciągnij z piekarnika. Przestudź i zapakuj do szkoły.
SMACZNEGO