MLECZNE KOKTAJLE: Jaglany koktajl z daktylami i cynamonem
Daktyle mają bardzo dużą zawartość cukrów, nawet do 80% – są to jednak cukry proste, które przyswajają się błyskawicznie. Dlatego jest to doskonałe źródło energii, zwłaszcza dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Mimo tak wielkiej zawartości cukrów ich regularne spożycie (nawet do 100 g dziennie) nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Suszone daktyle oprócz sporej dawki potasu (regulującego ciśnienie krwi u osób ciepiących na nadciśnienie) zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor oraz magnez
PRZEPIS:
Składniki:
• 50 g kaszy jaglanej + 120 ml wody do gotowania
• 700 ml mleka
• 1 banan
• 1 łyżka cynamonu
• 3-4 daktyle
Przygotowanie:
Kaszę upraż na patelni a potem ugotuj do miękkości. Następnie przełóż do naczynia, zalej mlekiem, dodaj banana, daktyle, kakao. Zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Smacznego.