Blog

ŚNIADANIE RZĄDZI!

Category: Bez kategorii

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. To właśnie od niego w dużym stopniu zależy nasza samopoczucie i wydajność w szkole. Dzieci, które regularnie jedzą śniadania łatwiej skupiają uwagę, skuteczniej zapamiętują i mają lepsze samopoczucie w ciągu dnia – to chyba Cię przekonało !!
Mam rację????
Poniżej przepis na przepyszne

RACUCHY OWSIANO-BANANOWE
z dodatkiem serka wiejskiego i miodu

Składniki
• 360 g obranych bananów (3 sztuki)
• 200 g serka wiejskiego (1 opakowanie)
• 150 g płatków owsianych, zwykłych lub górskich
• 2 jaja (rozmiar L)
• 15 g miodu (1,5 łyżeczki)
• 15 g oleju rzepakowego do smażenia (3 łyżeczki)
• sól (szczypta)
Wykonanie:
1. Płatki owsiane wsyp do wysokiego naczynia i używając ręcznego blendera, rozdrobnij je tak, by przypominały gruboziarnistą mąkę.
2. 2 obrane banany (240 g) połam na mniejsze kawałki i włóż do drugiego wysokiego naczynia, w którym będziesz je miksować.
3. Do bananów dodaj twarożek bez śmietanki. Ponieważ serki wiejskie rożnych marek mają rożną proporcję ziaren twarogu do śmietanki, dlatego najpierw z opakowania odlej do filiżanki całą śmietankę, tak by zostały same ziarna. Odważ 120 g ziaren twarogu i dodaj je do bananów, a resztkę twarogu ponownie wymieszaj z odlaną wcześniej śmietanką.
4. Żółtka oddziel od białek i dodaj do bananów i twarożku. Dodaj także miód i całość zmiksuj na gładką masę.
5. Na koniec dodaj rozdrobnione wcześniej płatki i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
6. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij dość sztywną pianę – możesz to zrobić mikserem, trzepaczką lub po prostu widelcem. Pianę dodaj do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj łyżką.
7. Patelnię o nieprzywierającej powłoce posmaruj odrobiną oleju (przy pomocy silikonowego pędzelka) i mocno rozgrzej. Łyżką nakładaj na patelnię przygotowaną masę, tworząc racuchy o dowolnej wielkości i kształcie. Racuchy nie powinny być zbyt duże, by nie było problemu z przewróceniem ich na drugą stronę. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 12 sztuk. Racuchy smaż partiami, na małym ogniu, przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż mocno się zarumienią.
8. Racuchy podawaj na ciepło, bezpośrednio po usmażeniu. Na talerzu polej każdą porcję odlaną wcześniej śmietanką i udekoruj pozostałym bananem pokrojonym na plasterki.

MLEKOŚ ŻYCZY SMACZNEGO!!!!

Napiszcie koniecznie jak Wam smakowały Mlekosiowe racuchy.