ŚNIADANIE krok 6 OWSIANKA
Trzy powody dla których warto jeść owsiankę na śniadanie:
– owsianka na mleku to doskonałe źródło energii na początek Twojego aktywnego dnia, zapewnia poczucie sytości na kilka godzin, aż do drugiego śniadania
– płatki owsiane w połączeniu z mlekiem, owocami i orzechami dostarczają organizmowi niemal wszystkich potrzebnych do codziennego funkcjonowania składników mineralnych i witamin
– duża zawartość błonnika pokarmowego w płatkach owsianych sprawia, że owsianka zjedzona na śniadania znakomicie reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Myślę, że nie oprzesz się CZEKOLADOWEJ OWSIANCE
Czekoladowa owsianka z jabłkiem, borówkami i orzechami włoskimi
Składniki:
• 100 g płatków owsianych, najlepiej górskich (10 łyżek)
• 300 ml mleka 2% tłuszczu (ponad 1 szklanka)
• 250 g jabłka (1 duża sztuka)
• 120 g borówki amerykańskiej (1/2 szklanki)
• 10 g naturalnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
(2 czubate łyżeczki)
• 10 g płynnego miodu (1 łyżeczka)
• 15 g włoskich orzechów (4 sztuki)
• cynamon mielony (1 łyżeczka)
• sok z cytryny (kilka kropel)
Wykonanie:
Jabłko przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Możesz je obrać lub zostawić skórkę, zależnie od własnych upodobań.
Pół jabłka zetrzyj na tarce jarzynowej, a drugie pół pokrój w grubą kostkę. Skrop odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniało.
Do małego rondelka wsyp płatki owsiane, dodaj mleko, starte jabłko, kakao oraz cynamon i całość gotuj na bardzo małym ogniu przez 5-6 minut, często mieszając.
Na koniec dodaj 2/3 porcji borówek i całość gotuj jeszcze przez minutę, często mieszając, by owsianka się nie przypaliła.
Gdy owsianka będzie gotowa, wyłącz gaz i dodaj miód, dokładnie wymieszaj.
Owsiankę przełóż na talerze lub do miseczek.
Udekoruj pozostałymi borówkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Orzechy pokrój lub pokrusz na małe kawałki i posyp gotowe danie. Zjedz od razu! Owsianka najsmaczniejsza jest na ciepło, tuż po przygotowaniu.