ŚNIADANIE Krok. 7.
A MOŻE JAGLANKA??
Kasza jaglana to niekwestionowana królowa kasz. W połączeniu z mlekiem i suszonymi owocami stanowi idealne zbilansowane śniadanie. Dodaje energii , wspomaga pracę mózgu i zapewnia długotrwałe poczucie sytości.
Co powiesz na na JAGLANKĘ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CYNAMONEM??
Składniki:
• 50 g kaszy jaglanej (masa przed gotowaniem, 5 łyżek suchej)
• 200 ml mleka 2% tłuszczu (4/5 szklanki)
• 50 ml wody (1/5 szklanki)
• 30 g suszonych moreli (ok. 3 sztuki)
• 20 g suszonych śliwek bez pestek (ok. 3 sztuki)
• 15 g rodzynek (1 łyżka, możesz zamienić na taką samą ilość suszonej żurawiny)
• cynamon mielony (1/2 łyżeczki)
• goździki (4 sztuki)
Wykonanie:
Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą. Płucz do czasu, aż woda będzie czysta. Na koniec zanurz kaszę na 1 minutę we wrzątku i odcedź.
Mleko i wodę wlej do małego rondelka i mocno podgrzej.
Dodaj wypłukaną kaszę i całość gotuj na bardzo małym
ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby nie wykipiało.
W tym samym czasie suszone morele i śliwki pokrój na mniejsze
kawałki, rodzynki zostaw w całości.
Po 5 minutach do gotującej się kaszy dodaj wszystkie suszone owoce, cynamon i kilka goździków.
Całość gotuj kolejne 14-15 minut, często mieszając. Uważaj, by kasza się nie przypaliła.
Gotową jaglankę przełóż na talerz lub do miseczki. Podawaj
na ciepło, od razu po przygotowaniu.
SMACZNEGO ?