DRUGIE ŚNIADANIE DLA UCZNIA cz.1.
Lekcje w szkole to okres bardzo intensywnego wysiłku dla Twojego organizmu. Dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczać najwyższej jakości „paliwa” dla Twojego mózgu.
Uczniowie klas 1-4 powinni spożywać codziennie około 2400 kcal podzielonych na 5 posiłków, z czego drugie śniadanie stanowić powinno 10-15% wartości energetycznej całodziennego jadłospisu.
Drugie śniadanie powinno być bogate w węglowodany, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu: ciemne pieczywo, kasze, makaron lub inne produkty zbożowe, ale także białko (sery, jogurty) i warzywa, które oprócz energii dostarczają witamin i błonnika.
A może TORTILLA zamiast kanapki??
Jak to zrobić?? Pełnoziarnisty placek tortilli posmaruj twarożkiem kanapkowym. Po jednej jego stronie ułóż 2 plastry wędliny, 2 liście sałaty, 2 plastry żółtego sera i kilka słupków papryki. Uważaj, żeby nadzienia nie było zbyt dużo, wtedy tortilla się nie rozpadnie. Zostaw brzeg placka posmarowany twarożkiem – posłuży jako „klej” do połączenia przekąski. Zwiń wszystko w rulon i podziel na 2-3 mniejsze kawałki.
MNIAM