Piernikowe kakao z daktyli
Kto się nie może już doczekać Świąt?
Propozycja na pyszne kakao z daktylami pachnące piernikiem.
Właściwości kakao doceniali już Majowie i Aztekowie. Są to zmielone nasiona kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i Środkowej. Kakao poprawia pamięć i łagodzi stres. Jest źródłem tryptofanu, który w mózgu wykorzystywany jest do produkcji neuroprzekaźnika – serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Składniki:
– 1 szklanka mleka 2%
– 2 daktyle
– 2 łyżeczki kakao
– szczypta cynamonu i wanilii
– ½ łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Mleko wlać do rondla z grubym dnem. Dodać daktyle i kakao i gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować tak jeszcze przez 5 minut. Następnie dodać przyprawy, ostudzić i zmiksować całość.