Pieczone jabłka z aromatycznym twarogiem
Jabłko to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Są bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i sprawia, że jesteśmy syci na dłużej.
Składniki:
– 2 średnie sztuki jabłek
– 4 plastry sera twarogowego półtłustego
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 2 łyżeczki goździków
– 1 łyżeczka miodu
– 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Jabłka umyć, następnie odciąć ich górną cześć w taki sposób by mogły spełniać rolę daszków. Środek jabłek wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm. W naczyniu połączyć twaróg, jogurt, przyprawy, miód i rodzynki. Składniki wymieszać , podzielić na dwie porcje i nadziewać jabłka. Wierzch każdego jabłka przykryć daszkiem nakłutym goździkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.