Blog

Złote mleko

Category: Bez kategorii

Kurkuma to przyprawa, w sklepach najczęściej spotykana w formie sproszkowanej. W postaci kłącza przypomina imbir. Swój intensywny żółto-pomarańczowy kolor zawdzięcza swojemu głównemu składnikowi – kurkuminie.
Złote mleko powstaje na bazie kurkumy. Ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające i poprawiające nastrój. Jest idealne na zimę w okresie przeziębień. Świetnie rozgrzewa, uspokaja i wycisza.

Składniki:
– 1 szklanka mleka 2%
– 1 łyżeczka kurkumy w proszku
– 1 łyżka masła klarowanego
– ½ szklanki wody
– ½ łyżeczki miodu
– szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:
Zagotować wodę, dodać kurkumę i gotować na małym ogniu przez 8 minut. Dodać mleko i chwilę jeszcze podgrzewać. Wystudzić, dodać miód, masło i przyprawy. Pijemy jeszcze ciepłe.