BIAŁY, SMACZNY, ZDROWY
Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni jest od wielu, wielu lat cenionym produktem…od śniadanka, aż po deser:)
Po biały ser powinniśmy sięgać jak najczęściej. Twaróg jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z jedzeniem. Biorą one udział w tworzeniu nowych i odbudowaniu uszkodzonych komórek. Jest w nim trochę magnezu (reguluje pracę układu nerwowego), potasu (wspomaga mięśnie) i cynku (wzmacnia odporność). Są witaminy: A (niezbędna dla oczu), D (wspomaga wchłanianie wapnia), z grupy B (biorą udział w produkcji licznych hormonów i enzymów, poprawiają stan skóry) i E (chroni komórki przed działaniem wolnych rodników). Witaminy te opóźniają również starzenie.
BIAŁY SER TO SAMO ZDROWIE:)
foto by Marcin Wąż