DRUGIE ŚNIADANIE DLA UCZNIA cz.8: drożdżówki z owocami
Czy ciesząca się bardzo złą sławą drożdżówka może być smaczna i zdrowa? Jeśli przygotujesz ją samodzielnie – z pewnością będzie zdrowsza i bardziej apetyczna.
Jak to zrobić?
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki,
1 i 3/4 szklanki mleka,
1 kostka masła,
10 dag drożdży,
3/4 szklanki cukru,
6 jajek do ciasta,
1 jajko lyb mleko do smarowania brzegów drożdżówki,
szczypta soli
Na wierzch:
Świeże owoce (około 1 kg)
Kruszonka:
8 łyżek cukru,
pół kostki masła,
8 łyżek mąki.
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę.
Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do gotowego, wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól , pozostałe mleko (najlepiej letnie) oraz mąkę.
Całość wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Dalej wyrabiamy. gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę W środku koła robimy zagłębienie. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, nakładamy nadzienie. Nadzienie stanowią świeże owoce sezonowe – może być też niskosłodzony dżem.
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.Oprószamy całość kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
SmAcZnEGo !!!!!????????????????????