16 lutego 2018
BURACZKOWE NALEŚNIKI
Category: Bez kategorii
Składniki:
• 1 średniej wielkości burak
• 2 szklanki mleka
• 5 jajek
• 2 pełne łyżki masła
• 2 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Obierz buraka i zetrzyj go na tarce, najlepiej na drobnych oczkach i umieść w rondelku.
Dolej 1 szklankę mleka, zamieszaj. Doprowadź buraki z mlekiem do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj papkę buraczaną jeszcze 10 minut.
Po wyłączeniu dodaj masło i zamieszaj. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodaj drugą szklankę mleka. Całość przestudź i przelej do miski, dodaj resztę składników. Wsyp mąkę i wbij jajka.
Masę na naleśniki zmiksuj przy użyciu blendera na gładką masę.
Smaż ma patelni cienkie naleśniki.
Podawaj z owocami lub z serkiem