Blog

CO Z TĄ LAKTOZĄ ?

Category: Bez kategorii

Laktoza jest to cukier występujący w mleku.
Poprawia wchłanianie wapnia, poprzez wydłużanie czasu transport wapnia, co nawet dwukrotnie zwiększa jego przyswajalność.

W przypadku gdy organizm wytwarza zbyt małe ilości laktazy – enzymu rozkładającego laktozę, mogą pojawić się objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. Laktoza rozkładana jest wtedy przez bakterie zasiedlające jelito grube, co wywołuje niepożądane reakcje organizmu.
Warto zaznaczyć, że wraz z wiekiem zmniejsza się produkcja laktazy w organizmie, a dodatkowo proces ten zachodzi szybciej u osób, które spożywały mleko rzadko lub wcale. Z reguły u osób z nietolerancją laktozy objawów dyskomfortu nie powodują mleczne produkty fermentowane (jogurt, kefir, maślanka), w których zawarte żywe kultury bakterii, ‚wyręczają’ nas – rozkładając laktozę. W przypadku mleka, by uniknąć dolegliwość warto jednorazowo wypijać mniejszą ilość (2 razy w pewnym odstępie czasu po 100 ml zamiast 200 ml naraz).