MLEKO W PROSZKU ??!!! Ale jak to ???
Jak to się dzieje??? Produkcja mleka w proszku polega na odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Wstępnie przygotowane pasteryzowane mleko pełnotłuste lub odtłuszczone jest zagęszczane, a następnie suszone. Finalnie zawartość wody w gotowym produkcie nie przekracza 4 procent.
W procesie pasteryzacji ulegają zniszczeniu drobnoustroje chorobotwórcze oraz enzymy mleka, przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktu. Pasteryzacja przedłuża trwałość żywności i nie obniża wartości odżywczych.
Największą zaletą mleka w proszku jest jego trwałość: mleko świeże dobre do spożycia jest tylko przez kilka dni, natomiast suszone odtłuszczone mleko przydatne jest do spożycia nawet przez dwa-trzy lata.
Mleko w proszku jest powszechnie wykorzystywane w przemyśle mleczarskim, w produkcji słodyczy, lodów, ciast.