Mocno miętowe lody na upalne dni
Składniki:
– 0,5 litra mleka,
– 3 żółtka,
– 0,5 szklanki cukru,
– 10g listków mięty,
– 6 torebek herbatki ziołowej ‚mięta’ bądź mięty,
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
Mleko gotujemy, do gotującego się mleka wrzucamy listki mięty i torebki z miętą. Przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie odkrywamy i wyjmujemy tylko torebki mięty, odsączając je, aby aromat został w mleku.
Mięte z mlekiem blendujemy.
Żółtka ubijamy z cukrem, następnie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Ważne jest by od czasu do czasu żółtka zdejmować z ognia, tak by nie zrobiła się jajecznica.
Do żółtek dolewamy mleko i mieszamy do zagotowania.
Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalki i mieszamy co pół godziny do całkowitego zamrożenia.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i wsypujemy do już tężejących lodów.