25 czerwca 2018
LODY WANILIOWE Z SEREM RICOTTA
Category: Bez kategorii
Składniki:
• 2 jajka
• 1/3 szklanki cukru
• 250g ricotty
• 1 laska wanilii
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie: Jajka z cukrem ubijać przez kilka minut na parze (nad gotującą się wodą). Gdy piana jest już jasna i gęsta zdjąć znad garnka i odstawić. W drugiej misce zmiksować ricottę (w temperaturze pokojowej) z ziarnami z 1 laski wanilii i ekstraktem waniliowym.
Następnie delikatnie połączyć obie masy dodając jajka do sera. Lody przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Po upływie godziny wyjąć pojemnik i zmiksować zawartość. Czynność powtórzyć 3-4 razy w odstępach półgodzinnych. Następnie pozostawić do całkowitego zmrożenia.