Blog

MLEKOŚ PODRÓŻUJE: SZCZYRZYC 

Kolejna z podróży Mlekosia odbyła się do SZCZYRZYCA. Gościliśmy na Krajowej Wystawie Bydła Czerwonego???? Na stoisku MLEKOSIA nie brakowało chętnych do zabaw i zmagań plastycznych. Najwieksza popularnością cieszyły się warsztaty z robotyki. Dzieci zbudowały krowę robota, którą same mogły sterować???...

Mocno miętowe lody na upalne dni

Składniki: – 0,5 litra mleka, – 3 żółtka, – 0,5 szklanki cukru, – 10g listków mięty, – 6 torebek herbatki ziołowej ‚mięta’ bądź mięty, – pół tabliczki gorzkiej czekolady Mleko gotujemy, do gotującego się mleka wrzucamy listki mięty i torebki z miętą. Przykrywam...

CZAS NA LODY CYTRYNOWE

Nie od dziś wiadomo, że domowe produkty są dużo lepsze od tych ze sklepu. Czemu więc nie przygotować lodów we własnej kuchni? Bo domowe lody wcale nie są trudne! CYTRYNOWE LODY JOGURTOWE Składniki: • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego • 150 ml śmietanki kremówki 30% • Pół szklanki cukru pudru • ...

DZIEŃ DZIECKA z MLEKOSIEM

Kochani już w piątek widzimy się w Jeżewie Starym podczas DNIA DZIECKA z Mlekosiem. Czekamy na Was 1 czerwca od 10.00 Planujemy dla Was mnóstwo atrakcji: – malowanie – śpiewanie – budowanie – rywalizacji sportowe – skakanie29 – bieganie …..można by tak wyliczać bez ko...

MLEKOŚ PODRÓŻUJE: KROTOSZYN, KOBIERNO

Dzisiaj Mlekos odwiedził dzieciaczki że Szkoły Podstawowej nr 7 w Krotoszynie oraz przedszkolaków w Kobiernie. Dużo rózmawialismy o zaletach picia mleka, o tym co się robi z mleka i jak trafia ono na sklepowa półkę. Poznawalismy rasy krów i stworzyliśmy gigantyczne stado własnoręcznie wykonanych krowek. Z...

KOCHANI MLEKOŚ ZACZYNA SWOJE PODRÓŻE 

1 czerwca – JEŻEWO STARE 10 czerwca – SZCZYRZYC 17 czerwca – KAMIEŃ ŚLĄSKI 8 lipca – PUDLISZKI MLEKOŚ czeka na Was z mnóstwem atrakcji. Będą konkursy z SUPERnagrodami, budowanie MEGAobory i MEGAmleczarni, tworzenia GIGAntycznego stada malowanych własnoręcznie krówek, GIGANTYCZNE kolorowanki ???? Po...

WIKTOR POLECA: Pasta z sardynek i bryndzy

Puszka sardynek w oleju (mogą być też szproty), 1 mała kostka bryndzy – 10 dag (można zamienić na fetę), 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, szczypior, sól, pieprz, sok z ½ cytryny. Sardynki otwieramy, odcedzamy z oleju i przekładamy do blendera. Dodajemy bryndzę, jogurt, majonez, sok z cytr...

Słyszałeś o serku MASCARPONE ???

Mascarpone to rodzaj sera produkowanego z czystej śmietanki, stąd jego delikatny przepyszny smak. Pochodzi z północnych Włoch, prosto z Lombardii. Od innych serów odróżnia go to, że wytwarzany jest właśnie ze śmietanki, a nie z krowiego mleka. Przez to jest o wiele tłustszy – nawet 80-procentowy. Ma...

ZUZIA proponuje: KOKTAJL MLECZNO-BANANOWY

zwyciężczyni naszego konkursu MLEKOŚ GOTUJE poleca Wam przepyszny i mega zdrowy mleczny koktajl: KOKTAJL MLECZNO BANANOWY Zmiksowane banany Mleko Maślanka Wszystko w takich samych proporcjach. Można dosłodzić miodem. ...

WIKTOR POLECA: Pasta paprykowo-serowa

2 papryki upieczone, ½ kostki dag twarogu tłustego, kostka bryndzy (ok 10 dag bryndzy), ¼ kostki fety (ok 5 – 10 dkg), 3 łyżki jogurtu naturalnego,1 ząbek czosnku, Sól, pieprz, szczypta papryczki chilli. Można upiec wcześniej paprykę, żeby mieć gotową ( ja robię na 200-220 stopni 20-30 minut, żeby mia...