Blog

DRUGIE ŚNIADANIE DLA UCZNIA cz.7.: czego się wystrzegać ???

02Wydawałoby się, że idealną i szybką propozycją na śniadanie dla ucznia będą płatki śniadaniowe z mlekiem. Nic bardziej mylnego!???????????? Kolorowe, pachnące płatki śniadaniowe w najróżniejszych kształtach zawierają cukry proste i dlatego dają jedynie chwilowego „kopa ”, krótkotrwały przyp...

Placuszki owsiane z twarogiem

Płatki owsiane dostarczają witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu. To także doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Najmniej przetworzone i pełne wartościowych składników są łatwodostępne płatki owsiane górskie. ...

Złote mleko

Kurkuma to przyprawa, w sklepach najczęściej spotykana w formie sproszkowanej. W postaci kłącza przypomina imbir. Swój intensywny żółto-pomarańczowy kolor zawdzięcza swojemu głównemu składnikowi – kurkuminie. Złote mleko powstaje na bazie kurkumy. Ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające i poprawiaj...

ŻEGNAJCIE NUDNE KANAPKI

foto by Marcin Wąż Kochani nie ukrywajmy, kanapki to podstawa naszego menu. Pasują na pierwsze i drugie śniadanie, kolację, na przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Nic dziwnego, że w końcu mogą się znudzić. Jak sprawić by kanapka była smakowita, zdrowa i by nie wiało od niej nudą….?? to pro...

Dziwaczne zawody: Staczanie sera ze wzgórza

Toczenie sera w Coopers Hill (Cheese rolling), hrabstwo Somerset, Anglia – maj Miłośnicy żółtego sera nie powinni przegapić tej corocznej imprezy, podczas której dziesiątki śmiałków biegną lub turlają się w dół po stromym, trawiastym zboczu pagórka Coopers Hill (w pobliżu Gloucester) w pogoni za...

Pieczone jabłka z aromatycznym twarogiem

Jabłko to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Są bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i sprawia, że jesteśmy syci na dłużej. Składniki: – 2 średnie sztuki jabłek – 4 plastry sera twarogow...

Co siedzi w mleku? FOSFOR

Fosfor spełnia szereg funkcji w organizmie. To składnik każdej komórki ustroju, uczestniczy w wytwarzaniu energii oraz w procesach skurczu i rozkurczu mięśni. Jako składnik kwasów nukleinowych bierze udział w procesie namnażania komórek. Wchodzi w skład białek, tłuszczów i węglowodanów. Fosfor to bard...

DESER JOGURTOWY Z OREO I ORZECHAMI

Przepyszny deser z jogurtu greckiego, ciasteczek Oreo i chrupiących orzechów jest świetnym pomysłem na poprawę humoru ???? Składniki ( na 1 porcję ): * 4 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka cukru pudru * ciasteczka Oreo ( lub inne ulubione markizy, najlepiej w ciemnym kolorze) 3 szt lub więcej * 3 łyżki ...

Zielone naleśniki z farszem twarogowym

O szpinaku słów kilka. To warzywo znane już od średniowiecza. Jest prawdziwą bombą witaminową. To źródło witaminy K, beta karotenu, witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega szybkiemu starzeniu się komórek, wspomaga wzrok, pamięć i koncentrację, a także zapobiega ...

Sałatka z tuńczyka i twarogu

Tuńczyk to ryba morska, której jedna z odmian – tuńczyk błękitnopłetwy może ważyć nawet 800 kg! Tuńczyk jest dobrym źródłem białka oraz NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), których nie możemy sami wytwarzać, więc muszą być dostarczanie z pożywieniem. Są one koniczne do prawid...